Fabels & Feiten

Helaas komen mensen met hiv op het werk en in het dagelijks leven nog vaak onbegrip, misvattingen, angst en zelfs discriminatie tegen. Lees hier meer over de fabels en feiten.

Mensen met hiv kunnen over het algemeen prima functioneren op de arbeidsmarkt. Helaas komen mensen met hiv op het werk nog vaak onbegrip, misvattingen, angst en zelfs discriminatie tegen. Het komt regelmatig voor dat collega’s een vage angst hebben om hiv op te lopen. 

Ook zijn er werkgevers die menen dat een werknemer met hiv extra kosten en moeite met zich meebrengt. Het is dus belangrijk dat werkgevers en werknemers goed op de hoogte zijn over wat leven met hiv betekent. De voornaamste fabels, ontkracht door de feiten:

 

Fabel: een werknemer met hiv is minder productief en efficiënt

 • Iemand met hiv kan jarenlang gezond blijven en zonder klachten blijven werken.
 • Hiv-positief zijn betekent niet per se dat je eerder arbeidsongeschikt wordt of eerder met pensioen moet.
 • Een medewerker met hiv kan tijdelijk ziek worden (bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen van de medicatie), net zo goed als een medewerker griep kan krijgen.
 • Het is onzin om iemand met hiv niet aan te nemen, omdat er een kans is dat hij langdurig ziek zou kunnen worden. Iemand die rookt heeft bijvoorbeeld een grotere kans op longkanker en een medewerker met een hoge bloeddruk kan eerder ziek worden.
 • Veel mensen met hiv staan extra bewust in het leven, gaan goed met hun gezondheid om en proberen een goede balans tussen werk en privé te houden.

Fabel: een werknemer met hiv is duurder 

 • De meeste mensen met hiv kunnen hun werk normaal doen.
 • Ook bij weinig klachten kunnen de meeste mensen met hiv hun werk normaal blijven doen.
 • Soms zijn er enkele aanpassingen nodig. Deze zijn meestal eenvoudig te maken of voor een korte termijn. In ieder geval verschillen ze niet wezenlijk van aanpassingen voor mensen met een chronische ziekte zoals bijvoorbeeld MS.
 • Het is mogelijk subsidie te krijgen voor het aanpassen en toegankelijk maken van een werkplek.

Fabel: een werknemer met hiv kan collega’s of klanten infecteren

 • uu nn 150Een medewerker met hiv is beslist geen ‘gevaar voor de veiligheid’.
 • Op de meeste werkplekken zal overdracht geen onderwerp zijn. Hiv wordt slechts op een beperkt aantal manieren overgedragen en meestal niet in een werkomgeving.
 • Hiv wordt niet overgedragen door collegiaal contact.
 • Het gebruik van medicatie is gericht op het onderdrukken van het virus. Bij de meeste mensen die medicatie gebruiken is het virus niet meer aantoonbaar. Niet aantoonbaar betekent ook dat ze het virus niet over kunnen dragen.

SZW

Het Ministerie van SZW is samen met de sociale partners verantwoordelijk voor de positie van alle werknemers, waaronder ook werknemers met hiv. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de  implementatie van de arbeidsstandaard op het gebied van hiv (2010).

ILO

De International Labour Office (ILO) is in internationaal verband samen met de sociale partners verantwoordelijk voor de positie van werknemers (met hiv). Hiv krijgt speciale aandacht van de ILO omdat hiv wereldwijd een grote impact heeft op de werkzame bevolking heeft.

Expertisegroep

De Expertisegroep Werk en hiv heeft in samenwerking met de Hiv Vereniging Nederland het initiatief genomen tot de opzet van positiefwerkt.nl. Dé centrale plek over werken en hiv voor werkgevers, beroepsgroepen, intermediairs en werknemers (met hiv).