Eigen bedrijf starten

Juist bij een wisselende energie kun je er de voorkeur voor hebben om een eigen bedrijf te starten, waardoor je meer je eigen werktijden kunt indelen.

Voor veel mensen met hiv is het starten van een eigen bedrijf een uitdaging. Het is een mogelijkheid om een eigen koers te varen, ook omdat je je dan gemakkelijker kunt aanpassen aan perioden van  wisselende energie. Wie geen mensen in dienst heeft wordt zelfstandige zonder personeel (zzp-er). De meeste mensen met hiv die voor zichzelf werken, zijn zzp-er.

hoe beginnen?
Bespreek met de arbeidsdeskundige of werkcoach dat je voor jezelf wilt beginnen. Je kunt afspreken dat je tijdens de voorbereiding niet hoeft te solliciteren. Zorg er wel voor dat je bij het Werkbedrijf  ingeschreven staat.
In de onderzoeksfase kun je tal van zaken bekijken, zoals onderzoeken of je bedrijf een succes kan worden, welke verzekeringen je nodig hebt, welke voorzieningen voor je aandoening vergoed worden, welke instantie ze vergoedt en hoe lang je ze kunt krijgen.

SZW

Het Ministerie van SZW is samen met de sociale partners verantwoordelijk voor de positie van alle werknemers, waaronder ook werknemers met hiv. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de  implementatie van de arbeidsstandaard op het gebied van hiv (2010).

ILO

De International Labour Office (ILO) is in internationaal verband samen met de sociale partners verantwoordelijk voor de positie van werknemers (met hiv). Hiv krijgt speciale aandacht van de ILO omdat hiv wereldwijd een grote impact heeft op de werkzame bevolking heeft.

Expertisegroep

De Expertisegroep Werk en hiv heeft in samenwerking met de Hiv Vereniging Nederland het initiatief genomen tot de opzet van positiefwerkt.nl. Dé centrale plek over werken en hiv voor werkgevers, beroepsgroepen, intermediairs en werknemers (met hiv).