Werken buiten Nederland

Zoals zoveel mensen, ambieren ook mensen met hiv een baan in het buitenland. Er kunnen echter door landen voorwaarden aan een werkvergunning worden gesteld, waarbij hiv een probleem kan vormen.

Werkvergunning & reisbeperkingen
Voor kortdurend toeristisch verblijf in een land gelden voor mensen met hiv in het algemeen geen beperkingen. Als je langer dan vier maanden in een land wilt blijven kunnen er wel beperkingen of voorwaarden gelden aan dat verblijf.

Voorkom teleurstelling 
kantoor vrouw 150Laat je vooraf goed informeren of er specifieke beperkingen zijn voor werknemers met hiv. Ga ook na wat de consequenties kunnen zijn voor jouw zorgverzekering of hoe jij je al dan niet goed kunt verzekeren in het land waar je wilt gaan werken. Ook moet je nagaan hoe je jouw hiv-behandeling op een goede en verantwoorde wijze kunt voortzetten. Het kan een reden zijn om te kiezen voor een ander land, waar geen beperkingen gelden voor mensen met hiv.
Op www.hivtravel.org kun je nakijken of er beperkingen zijn.

Verplichte hiv-test


Een groot aantal landen buiten de EU geeft geen werkvergunning aan mensen met hiv. Veel landen vragen als voorwaarde voor het afgeven van een werkvergunning een officiële verklaring of je al dan niet hiv-positief bent. Vaak vraagt men je een bewijs van de uitslag na een hiv-test in Nederland. Of men verplicht je in het land zelf een hiv-test te laten afnemen. Informeer je dus op voorhand goed. Zo voorkom je dat je aanvraag voor een werkvergunning kan worden afgewezen vanwege je hiv-status. Maar besef ook - als je je hiv-status liever niet aan de werkgever wilt vertellen - dat je dan open moet zijn over de reden van afwijzing, omdat er mogelijk zal worden gevraagd waarom je geen werkvergunning hebt gekregen.

Een nieuw leven (met hiv) binnen de Europese Gemeenschap (EU)
In feite kun je als  EU-onderdaan zonder al teveel moeilijkheden reizen en werken door de gehele EU. Informeer wel goed of er specifieke voorwaarden gelden waar je als hiv-positieve rekening zou moeten houden. Zoals bijvoorbeeld dat je verzekerd moet zijn: óf in je eigen land óf in het land van tijdelijk verblijf.

Specifieke voorwaarden

Er worden sinds 2007 geen specifieke voorwaarden meer gesteld voor de meeste nieuwe EU-landen ten aanzien van het verrichten van arbeid. Daardoor zal ook illegaal, zwart werk feitelijk niet meer nodig zijn. Ook wordt toegang verkregen tot het zorgverzekeringsstelsel van Nederland. Slechts als je uit Kroatië komt gelden er nog beperkende voorwaarden voor arbeid in loondienst, namelijk een tewerkstellingsvergunning voor de werkgever.

Duur van verblijf
Als EU-burger heb je het recht om vrij te reizen door EU-landen. Ook heb je het recht gedurende maximaal vier maanden op het grondgebied van een andere lidstaat te verblijven zonder andere voorwaarden of formaliteiten dan de verplichting in het bezit te zijn van een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort. Wel is er een duidelijk verschil tussen een verblijf korter, of langer dan drie maanden.

Korter dan 4 maanden

Het recht om ongehinderd te reizen mag alleen op grond van de openbare orde, de openbare veiligheid of de volksgezondheid worden beperkt. Het recht om overal in de Europese Unie te mogen reizen, ook in Nederland, is dus niet afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, of je nu beroepshalve of privé reist.

Als EU-burgers hoef je niet langer je identiteitsbewijs te laten zien wanneer je de grens tussen Schengenlanden passeert (daar vallen overigens weer niet alle EU-landen onder). De nationale wetgeving bepaalt of je een identiteitskaart of geldig paspoort nodig hebt. Dit is het geval in Nederland. Er mag bij een dergelijke controle alleen naar de geldigheid van je document worden gekeken. Men mag je in principe bij een dergelijke controle niet naar doel, duur, middelen van bestaan en aard van verblijf vragen.

Nog vragen?   

Voor meer informatie over werken buiten Nederland of reisbeperkingen kun je contact opnemen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland. Tel:  020 – 689 25 77 (op ma, di en do van 14.00 – 22.00 uur), e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

SZW

Het Ministerie van SZW is samen met de sociale partners verantwoordelijk voor de positie van alle werknemers, waaronder ook werknemers met hiv. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de  implementatie van de arbeidsstandaard op het gebied van hiv (2010).

ILO

De International Labour Office (ILO) is in internationaal verband samen met de sociale partners verantwoordelijk voor de positie van werknemers (met hiv). Hiv krijgt speciale aandacht van de ILO omdat hiv wereldwijd een grote impact heeft op de werkzame bevolking heeft.

Expertisegroep

De Expertisegroep Werk en hiv heeft in samenwerking met de Hiv Vereniging Nederland het initiatief genomen tot de opzet van positiefwerkt.nl. D├ę centrale plek over werken en hiv voor werkgevers, beroepsgroepen, intermediairs en werknemers (met hiv).