Goed en gezond werken

De meeste mensen met hiv gewoon hun werk kunnen doen. Het is  belangrijk dat ze dat ook kunnen blijven doen.  Zij moeten daarom aandacht hebben voor een juiste balans tussen hun energie en hun dagelijkse werkzaamheden en werkdruk. Hiermee kan uitval voorkomen worden.

Hiv kan worden beschouwd als een chronische aandoening. Mensen met hiv hebben, als zij goed zijn ingesteld op hun behandeling, prima arbeidsmogelijkheden. Medicatie of het switchen van medicatie kan bijwerkingen geven, waardoor doorwerken tijdelijk even wat lastiger is. De bedrijfsarts kan een actieve rol spelen bij het ‘aan het werk blijven’.

in balans blijven
Het is belangrijk dat je je werk kunt blijven doen op de manier die voor jou optimaal is. Als je merkt dat je op je tenen moet lopen of 's avonds geen tijd meer hebt om te ontspannen, is het zaak om even pas op de plaats te maken. Gaat het wel goed zo? Kan het anders? Wie kun je inschakelen om je werksituatie te bekijken? Het is belangrijk om een nieuwe balans te vinden tussen je energie, je dagelijkse werkzaamheden en de werkdruk. Hiermee kun je problemen en zelfs uitval voorkomen.

vermoeidheid is complex
Mensen met hiv kunnen in vergelijking met anderen soms wat vaker moe zijn. Meestal is deze vermoeidheid het gevolg van verschillende problemen tegelijkertijd, zoals slaapproblemen of psychologische problemen. Als je last hebt van extreme vermoeidheid heeft dat effect op je functioneren. Je loopt op het werk op je tenen, je bent ’s avonds uitgeput en moet dan bijtanken om de volgende dag weer aan te kunnen. De balans tussen werk en sociaal leven is dan zoek. Je kunt het er tijdig over hebben met je hiv-consulent, leidinggevende of de bedrijfsarts, zodat eventuele latere problemen makkelijker bespreekbaar zijn.

kwetsbare momenten
Het vernemen van de diagnose kan hard aankomen. Door de huidige hiv-medicatie hebben mensen met hiv een goed toekomstperspectief. Maar er zijn echter ook momenten, die een grote invloed kunnen hebben op je dagelijks leven zoals:

  • switchen van therapie
  • het falen van therapie of resistentie bij het virus
  • thema’s als kinderwens, seksualiteit, relaties
  • iemand vertellen van de hiv-positiviteit, met de angst voor afwijzing en negatieve reacties

Deze gevoelens kunnen je kwetsbaar maken en uit evenwicht brengen. Je wordt dan geconfronteerd met de aanwezigheid van hiv binnen alle facetten van het leven. Bespreek dit met je hiv-behandelaar of consulent.

richtlijnen en hiv-overdracht
uu nn 150Mensen met hiv kunnen zonder infectiegevaar voor collega’s en klanten hun werk doen. Waar dan ook, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, horeca, het onderwijs of de voedingsindustrie. Werken volgens de geldende hygiënerichtlijnen is voldoende. Deze richtlijnen zijn opgesteld om overdracht van infectieziekten te voorkomen; niet alleen de overdracht van hiv, maar ook Hepatitis-B of -C, die veel gemakkelijker worden overgedragen. Als men zich aan deze richtlijnen houdt, is er geen risico op overdracht. Het RIVM (RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft een hele reeks LCI richtijnen infectieziektebestrijding opgesteld waaronder de LCI richtlijn hiv-infectie.
Weet dat je hiv niet over kunt dragen als je onder behandeling bent en het virus niet in je bloed aantoonbaar is. Dit heeft recentelijk onderzoek aangetoond.

zelfmanagement
De meeste mensen voelen zich het beste en het sterkst als ze de regie over hun eigen leven kunnen houden. Zelfmanagement is belangrijk voor een goede gezondheid en een goede balans. Dat betekent niet dat je alles in je eentje moet zien te regelen of op te lossen, maar wel dat je je eigen keuzes maakt, het liefst op alle fronten. Beslis zelf wie je waarvoor inschakelt, wie je wel of niet vertelt over je hiv, welke wegen je bewandelt als het even niet zo lekker loopt op je werk, welke behandeling je wilt, hoe je omgaat met eventuele tegenslagen. Goede informatie en een stevig netwerk zijn voor de meeste mensen belangrijk. Ga bij jezelf na wat voor jou het beste werkt. De een is gebaat bij contact met andere mensen met hiv, de ander leest liever achtergrondinformatie. Ook is er informatief aanbod waar je gebruik van kunt maken.

communiceren op je werk

voorstel filmpje vrouw 100In deze online cursus nemen vijf mensen met hiv en een bedrijfsarts je mee langs verschillende onderwerpen die kunnen spelen op je werk. Naast de oefeningen, laten tips en informatie rondom communicatie tussen mensen onderling je nadenken over hoe jij je op wilt stellen en de keuzes die je daarin maakt. Lees meer...

tips voor werknemers met hiv
Wat kun je doen om het op de werkvloer zo aangenaam mogelijk te maken en te houden? Een aantal, misschien voor de hand liggende, tips die de werksfeer ten goede kunnen komen.

  • Zorg er voor dat er regelmatig voortgangsgesprekken plaatsvinden, die ook genotuleerd worden en in je personeelsdossier worden opgenomen.
  • Als je dat wilt: informeer je werkgever en de bedrijfsarts over (de consequenties van) je hiv-status.
  • Probeer, zolang het kan, aan het werk te blijven. Dit geeft structuur, afleiding, sociale contacten en zingeving.
  • Wil je vanwege je gezondheid (een tijdje) minder gaan werken. Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden, ook over de eventuele financiële gevolgen.
  • Laat je bedrijfsarts aan je hiv-behandelaar vragen wat je wel en niet meer kunt.
  • Als het niet lukt om goede afspraken te maken, neem dan contact op met het Servicepunt via 020 - 689 25 77. Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

SZW

Het Ministerie van SZW is samen met de sociale partners verantwoordelijk voor de positie van alle werknemers, waaronder ook werknemers met hiv. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de  implementatie van de arbeidsstandaard op het gebied van hiv (2010).

ILO

De International Labour Office (ILO) is in internationaal verband samen met de sociale partners verantwoordelijk voor de positie van werknemers (met hiv). Hiv krijgt speciale aandacht van de ILO omdat hiv wereldwijd een grote impact heeft op de werkzame bevolking heeft.

Expertisegroep

De Expertisegroep Werk en hiv heeft in samenwerking met de Hiv Vereniging Nederland het initiatief genomen tot de opzet van positiefwerkt.nl. Dé centrale plek over werken en hiv voor werkgevers, beroepsgroepen, intermediairs en werknemers (met hiv).